Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2009 00:16 - Интернет общество
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 783 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 12.10.2009 00:19




ХЪРВАТСКИ БЛОГЪР ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗАРАДИ КОМЕНТАРИ

                                                                                              vukovarac.net/                                                                                                                                                                         

image


Хърватска е първата европейска страна, в която блогър влиза в затвора. За клевета на 20 дни лишаване от свобода е  осъден блогърът Дамир Финтич.

Хърватският журналист и блогър ще  прекара  20 дни в затвора, заради публикации в блога си. Kaкто  разказва Monitor.hr, Вуковарския  окръжен съд констатирал, че блогърът е виновен  за клевета срещу бившия кмет на града . imageПредмет на съдебния процес са  много коментари на Финтич и други хора в блога vukovarac.net, чийто  администратор е самият той.

Подписаният с псевдоним  анонимен автор на спорната публикация твърди, че бившият кмет има много неясни сделки с недвижими имоти. А чиновникът завел три  наказателни и граждански дела, отнасящи се до различните части на текста. По време на разследването блогърът настоявал, че не е свързан с написаните  статии, които  според прокуратурата  са  клевета и съдържат обиди към  бившия кмет, неговите приближени и жена. Освен това, блогърът е казал, че е заличил всички коментари по  текста, които може да бъдат сметнати за обидни.

В крайна сметка Финтич е осъден на глоба, която той не е в състояние да плати, защото е   почти разорен след  много години на съдебните спорове. На 27 октомври той ще влезе за  20 дни в затвора.

Така Хърватия е  първата европейска страна, в която блогър получава затвор  за писането си. Своето  възмущение по повод обвиненията срещу Финтич изрази друг известен хърватски блогър Марко Ракари . „Ние ще се превърнем в първата европейска страна, която вкарва блогъри в затвора. Никъде в демократичния свят  хората не са осъждани на затвор за клевета „- отбелязва той. А по  различни въпроси семейството на бившия  кмет на Вуковар  е завело десетки дела срещу блогъри и журналисти.



KORITAROV ONLINE НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ


Тагове:   общество,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tus2alas - Направо възмутително! Ще ни отн...
12.10.2009 00:39
Направо възмутително! Ще ни отнемат и последната свобода...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022731
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779