Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2010 21:59 - Greece - Гърция - май 2010
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 632 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.05.2010 22:07


Република Гърция (гръцки: Ελλάδα, Елада или на катаревуса: Ελλάς, Елас, пълно име: Ελληνική Δημοκρατία, Елиники димократия, Гръцка република) е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Граничи с Албания, Република Македония, България на север, Турция на изток, Средиземно море на юг и запад. Площта ѝ е 131 475 кмІ, от които 130 335 кмІ суша и 1 140 кмІ водна площ.

Население - 10 570 000 жители. Гъстота - 80.1 жит на кв. км. Естествен прираст 2.5. Средна продължителност на живота - мъже - 76 г., жени - 81 г. Етнически състав - гърци - 95.6 %, каракачани - 0.1 %, българи - 1.8 %, турци - 0.9 %, аромъни - 0.6 %, албанци - 0.6 %, други - 0.4 %. Официален език - гръцки. Конфесионален състав - християни - 97.5 % (от тях православни - 97.3 %, старостилци - 2.3 %, други - 0.4 %), мюсюлмани (сунити) - 1.3 %, други - 1.2 %. Извън страната живеят около 2 млн. гърци, главно в САЩ, Турция, Русия, Австралия, Украйна. Градско население - 68 %. Българите-християни живеят в районите на Костур, Лерин и Воден, а българите-мюсюлмани - в Родопите. Столица - Атина (3 520 хил. ж., заедно с Пирея). По-големи градове - Солун (800 хил. ж.), Патри (150 хил. ж.), Лариса (120 хил. ж.), Ираклион (120 хил. ж.).

 

Приетата през 1975 г. гръцка конституция е гаранция за спазването на правата и свободите на гръцките граждани. Според нея глава на гръцката държава е непряко избран президент. Президентът се избира за срок от 5 години от Парламента. Основа на изпълнителната власт е правителството (министерски съвет), начело с министър-председател.

Законодателната власт се упражнява от 300-местен Парламент, чийто състав се избира на всеки 4 години на тайни парламентарни избори. Изборната система в страната е смесена-пропорционална, което позволява създаването на твърдо мнозинство в парламента от спечелилата партия.

 


Бизнес
Гърция здраво затяга колана 02.05.2010
ЕС и МВФ отпускат 110 милиарда кредити за три години
 
image

Снимка: БГНЕС

Финансовите министри от еврозоната са одобрили план за оказване на помощ на Гърция, който предвижда отпускането на 110 милиарда евро в рамките на 3 години, съобщи АФП.

80 милиарда евро ще бъдат отпуснати от еврозоната, а останалите 30 милиарда от Международния валутен фонд.

Заседанието на финансовите министри от еврозоната в Брюксел плодължава.

Срещата в Брюксел е ден след като Атина постигна споразумение с Международния валутен фонд. То е необходимата стъпка за активиране на механизма за финансова помощ.

Планът за икономии на гръцкото правителство предвижда допълнително съкращаване на разходите с 30 милиарда евро за три години.

Целта е да бъде сведен бюджетниятт дефицит под 3% от БВП до 2014 година, съобщи министърът на финансите Георгиос Папаконстантину. През 2009 година дефицитът достигна 14%.

Отделно през тази година трябва да бъдат направени икономии за 4,8 милиарда евро.

Основните мерки са премахване на 13-а и 14-а заплата за работещите в публичния сектор и 13-а и 14-а пенсия за пенсионерите. Публичните инвестиции ще бъдат намалени с 1,5 милиарда, а разходите за функционирането на държавата –  с 1 милиард евро. Увеличава се възрастта за пенсиониране.

За повишаване на приходите ДДС ще бъде увеличено с 2%, нарастват акцизите върху цигарите, алкохола и горивата, въвеждат се данъци върху незаконните строежи и хазарта.

Според финансовия министър през 2014 година пуличният дълг ще бъде 144,3%.

Новите мерки за намаляване на гръцките бюджетни разходи, са „
най-несправедливите” в историята на Гърция, е позицията на Общата конфедерация на труда в Гърция. Синдикатът призова към „засилване на социалната борба”.

Според конфедерацията обявените мерки ще задълбочат рецесията и ще потопят икономиката в „дълбока кома”.

„Настъпи часът за засилване на социалната борба, общата ни стачка на 5 май ще е началото на дълга битка”, заяви председателят на конфедерацията Янис Панагопулос.

Гледната точка на канцлера Ангела Меркел, която поставяше
най-много условия за отпускането на помощ за Гърция, обаче е, че примерът с Атина ще е за назидание на другите държави със затруднения в еврозоната.

Строгите условия, поставени на Гърция в замяна на отпуснатата финансова помощ, ще накарат страните с икономически трудности от еврозоната да направят максималното, за да избегнат подобна ситуация, коментира  Меркел в интервю за “Билд ам Зонтаг“.

Португалия, Испания и Ирландия са в по-добро положение от Гърция. Те виждат, че пътят, извървян от Атина с МВФ не е лесен и ще направят всичко, за да не се окажат в подобна ситуация. Трите страни вече обявиха планове за икономии, добави Меркел.

Положението на Гърция, която се оказа пред банкрут, създава опасения, че кризата може да обхване и други страни от еврозоната като Португалия и Испания.
 

www.dnes.bg/business/2010/05/02/gyrciia-zdravo-zatiaga-kolana.90368


Тагове:   Greece,   май,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3025831
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779