Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 23:32 - Гърция на ръба на пропастта
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 06.05.2010 23:59


Папуляс: Гърция е на ръба на пропастта 05.05.2010 16:04 Трима души загинаха при пожар в банков филиал в центъра на Атина, предизвикан от демонстранти, външно министерство препоръча българите да се въздържат от пътуване в Гърция image Част от протестиращите се опитаха да щурмуват парламента image Преди ден сблъсъци с полицията имаше и по време на протеста на учителите пред парламента   Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е на ръба на пропастта, предупреди тази вечер президентът Каролос Папуляс, след като трима души загинаха в Атина при съпътствани от насилие протести срещу планираните мерки за строги икономии с цел финансово стабилизиране на страната.

Носим цялата отговорност да не направим излишната крачка, която ще ни засили в пропастта, каза Папуляс.

Той подчерта, че главното в тези дни е да бъде запазена обществената солидарност и мир.

Гръцкия президент има до голяма степен протоколни функции, но той е смятан за гарант на институциите, отбелязва АФП.

Трима души- две жени и мъж, загинаха при пожар в банков филиал в центъра на Атина

още по темата image 48-часова стачка в Гърция
Протестите в Гърция ескалират
Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Солун

Огънят е бил предизвикан от самоделни запалителни бомби, хвърлени от нападатели с качулки по време на демонстрациите.

Протестиращи счупили един от прозорците и хвърлили коктейли "Молотов" в сградата. Общо 20 души са се намирали в нея по време на избухването на пожара.

12 души бяха ранени и транспортирани до болницата за лечение.

Това са първите жертви при протест в Гърция след 1991 г., когато четирима души загубиха живота си в предизвикан в офис сграда пожар.

Две други сгради, едната използвана от данъчните служби, а другата - от местните власти, бяха запалени при други нападения със самоделни бомби.

Опожарени бяха и най-малко три автомобила и една пожарна кола, предаде АП. Протестиращите издигнаха огнени барикади по улиците.

Гърция е парализирана втори ден от 48-часова общонационална стачка, но протестите вече излизат от контрол.

Десетки хиляди стачкуващи излязоха по улиците в Атина

Твърди се, че това са най-масовите демонстрации в гръцката столица през последните години, като според някои оценки там са се събрали около 60 хил. души. Според правителствените представители демонстрантите са били около 25 хил. души.

Част от множеството се опита да щурмува парламента и замеряше полицията с павета и коктейли "Молотов". В отговор полицаите използваха сълзотворен газ.

В столицата бяха издигнати множество лозунги, призоваващи богатите да платят за кризата или критикуващи Международния валутен фонд и Европейския съюз, които успяха да накарат гръцкото правителство да предприеме безпрецедентни мерки за икономии в замяна на тригодишен план за спасяване на страната в размер на 110 млрд. евро.

Тълпата скандираше "Убийци", "Подпалете парламента" и "Долу ръцете от нашите заплати, крадци".

Изблици на насилие имаше и в Солун, където около 20 хил. души преминаха в шествие към центъра на града, а младежи изпочупиха прозорците на магазини и заведения за бързо хранене. Там полицията също използва сълзотворен газ.

Това е третата общонационална стачка от февруари насам,

организирана от големите синдикални централи.

От полунощ е прекъснат морският, въздушният и железопътният транспорт. Затворени останаха училища и учреждения. Банките и големите държавни компании функционират с намалено темпо. В държавните болници работят само малки екипи.

Стачкуват и журналистите. Те не отразяват протестите, не се излъчват информации по радиостанциите и телевизиите, а утре няма да излизат вестници в страната.

Градският транспорт в Атина работи от 10 до 16 ч., за да се осигури възможност на стачниците да участват в демонстрациите.

Нормално се движат единствено такситата.

Българското външно министерство препоръча на 

българските граждани да избягват краткосрочни пътувания до Гърция,

а тези, които са там да се съобразяват с ограниченията в различните видове превози от и за Гърция, както и да избягват централните райони на Атина и Солун.

www.vesti.bg/




Свят
Гръцките синдикати свикват нови протести 06.05.2010
Профсъюзите GSEE и АДЕДИ ще протестират до сградата на парламента
 
image
image

Цветя са поставени пред Marfin-Egnatia Bank в Атина, където трима служители загинаха след пожар от хвърлени бомби по време на демонстрацията срещу новите строги мерки за икономии на правителството в Гърция. Снимка: БГНЕС

Водещите гръцки синдикати свикаха нова вълна от антиправителствени протести днес вечерта близо до сградата на парламента, където ще бъде гласувана програмата за големи икономии на правителството.

Ден след като трима души загинаха при нападение със самоделни бомби в банка в Атина, профсъюзът на служителите от частния сектор GSEE, в който членуват около един милион души, осъди "пожарите, сляпото насилие и вандалските действия".

"Решени сме да продължим и разширим нашите протестни действия, докато не бъдат изпълнени исканията ни", посочва профсъюзът в съобщение, докато кабинетът се подготвя да гласува програмата за икономии около 18 ч местно време.

Профсъюзите GSEE и АДЕДИ се готвят да протестират близо до сградата на парламента, докато комунистическият синдикат PAME подготвя отделен митинг, съобщиха профсъюзни източници. 
 

www.dnes.bg/world/2010/05/06/gryckite-sindikati-svikvat-novi-protesti.90605




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3027243
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779