Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 07:33 - Свищов - дъжд и градушка
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 3058 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 14.05.2010 19:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Свищов пред бедствено положение след пороен дъжд

13 май 2010 23:20 / обновена в 01:25

image © снимка: Sofia Photo Agency, архив   n = document.getElementById("audio_player");
    requestAudio("79978");
Още по темата
Продължава почистването на Свищов след бедствената ситуация снощи Плевен и Ловеч се борят с последствията от бурята Градушка с големина на орех удари Свищов Силни гръмотевични бури до полунощ в Централна Северна България Буря остави Плевен без ток

Интензивен дъжд изправи Свищов пред бедствено положение. Разрушени са тротоари и улици, наводнени са много жилищни сгради. Част от града е била без ток за час, но електрозахранването вече е възстановено. Няма пострадали хора, съобщи за Дарик кметът на Свищов Станислав Благов.

Ето какво още каза за Дарик кметът на Свищов:

Какво е състоянието към този час?

Много интензивен дъжд, над 16 литра на квадратен метър. Валя и градушка в продължение на 15-20 минути. Такъв дъжд не помним да е имало в Свищов. Има не малко щети, които са нанесени. Не можем да преценим за селскостопанската продукция, но щетите ще бъдат огромни. В централната зона на Свищов бяхме започнали ремонт на централния път, бяхме изкопали канал за полагане на газопровод, пътят е почти изяден целият. Голяма част от жилищните сгради са наводнени - магазини, жилища, домове, публични сгради. Много е сериозно положението. В Свищов е организиран щабът за работа в кризисна ситуация. Ще се опитаме максимално експедитивно да преодолеем щетите, които биха могли да бъдат преодолени през нощта. В рамките на час по-голямата част от града нямаше ток. В момента електрозахранването е възстановено.

Г-н Благов, има ли пострадали хора?

Не, имаше една кола, която беше затънала в наводнена улица, но успяхме да я изтеглим. Хората, които бяха в колата, се разминаха само с уплаха. Автомобилът беше почти наполовина във вода. Още няколко коли бяха закъсали в наводнени места. Имаше и паднали дървета върху автомобили, някои коли са повредени от падналата градушка.

Смятате ли, че ще се стигне до обявяване на бедствено положение или ще успеете да овладеете ситуацията?

Ще се опитаме да овладеем ситуацията, без да обявяване бедствено положение, но все още не мога да преценя какво ще предприемем.


dariknews.bg/view_article.php




Овладяват щетите след пороя в Свищов 14.05.2010 12:04
И електрозахранването в Плевенско е възстановено
 
image
image

Снимка: БГНЕС

Пороен дъжд нанесе множество щети в Свищов тази нощ, съобщиха от Гражданската защита. Пороят е изронил асфалтови покрития на улици, имало е наводнени и затлачени канализации, ВиК аварии, наслагване на кал и тиня, паднали камъни по пътищата.

Цяла нощ е бил затворен пътят Свищов–Ореш заради свличане на камъни и земни маси. Пътят вече е отворен, но от Гражданската защита не препоръчват пътуване в момента, тъй като условията са тежки. Продължава почистването на пътя.

Цяла нощ са работили 5 екипа на Гражданската защита с 10 помпи, 3 екипа на противопожарна служба, екип на ВиК и екип от електроразпределителната компания.

Над 20 сигнала за наводнени жилища са подали през нощта жители на община Свищов вследствие на обилните валежи, гръмотевична буря и градушка, съобщиха от Гражданската защита.

По-голямата част от наводнените жилища са в града, две наводнени къщи има в село Царевец, а в село Ореш и в няколко квартала на Свищов е било временно прекъснато електрозахранването.

По информация от кмета на село Царевец Генчо Генчев обилните валежи от дъжд са залели и земеделски ниви с посеви.

Има опасност след като изсъхне почвата, да се активизират свлачищни процеси. Има няколко частично съборени пътища, но няма затворени за движение пътни участъци.

Поройният дъжд е започнал около 8,45 ч. снощи.

Още по темата Свищов е пред бедствено положение

23-годишен шофьор е оцелял като по чудо, след като дърво се стоварило върху колата му при градушка в Свищов тази нощ.

По информация от потърпевши силната градушка е нанесла повреди и на много други автомобили, паркирани на открито.

Нивото на река Дунав край Свищов продължава да се покачва. Измереният воден стълб днес е 335 см след покачване от 20 см. 

Количеството на падналия дъжд през изминалото денонощие е 42,9 литра на кв. м.

Овладени са авариите по електроразпределителната мрежа в Плевенска област. Имаше прекъсвания на тока през изминалата нощ заради разразилата се буря.

В София област бурята е засегнала и предизвикала аварии само в района на Костинброд, но там проблемът е бил решен бързо.

Бурята е преминала през Брезник и Трън. От 3,00 часа сутринта до около 6,00 часа в района на Брезник и Трън бяха без електрозахранване, но авариите са отстранени.

www.dnes.bg/stranata/2010/05/14/ovladiavat-shtetite-sled-poroia-v-svishtov.91013


Бедствие застраши Свищов и развали празника на Плевен 14.05.2010 13:46 При пороя са наводнени мазета и приземни етажи, има аварии във водоснабдителната мрежа и електроснабдяването, повредени са улични настилки и тротоари image Затлачени с пясък и тиня са улици в центъра на Свищов Пороен дъжд и градушка застрашиха Свищов с бедствие снощи, съобщи "Гражданска защита".

В съобщение на Община Свищов (
svishtov.bg) се казва: "20,46 ч. започна буря с градушка и интензивни валежи - 43 л/кв.м. В резултат на това градът беше със затлачени улици и канализационни шахти, по улиците имаше паднали дървета, наводнени бяха приземни и избени помещения, изровена беше асфалтова настилка.

За два часа беше блокиран пътят Свищов-Ореш. Свикан беше спешно Общинския щаб за координация на спасителни действия. В града пристигна и областният управител на Великотърновска област - доц. Пенчев.

Ангажирани бяха поделения на "Гражданска защита", екипи на Службата за противопожарна безопасност, ВиК, "Чистота", РПУ, ЕОН. Изчистени бяха калните участъци за възстановяване на движението, нарязани и преместени паднали дървета, изпомпена беше вода от наводнени помещения, спешно беше извършено отводняване на сгради.

Възстановено беше електрозахранването. В 3 ч. сутринта днес обстановката беше нормализирана. Продължава почистването на града."

Според други информации от градушката е бил повреден покривът и са счупени прозорци на първото българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" (
pbc.hit.bg).

Значителни материални щети са били нанесени по автомобилите, паркирани по улиците на града.

Последиците от бурята не са попречили на организацията на днешните матури, които са започнали навреме в училищата в Свищов, съобщиха от общинската администрация.

По предварителни данни падналата градушка и поройният дъжд са нанесли сериозни поражения върху 50-60 на сто от селскостопанските посеви в землищата на селата Ореш, Българско сливово и Царевец.

Подобно е било положението в Русенско, Ловешко, Плевенско. Най-силни пориви на вятъра по време на гръмотевичната буря са измерени в Ловеч - 36м/с.

Гръмотевична буря и проливен дъжд оставиха

цял Плевен без ток за повече от час снощи.

Валял е град със зърна с диаметър до 3 см. През изтеклото денонощие в района валежите са били интензивни, придружени от гръмотевици и силен вятър.

След 20,30 ч. целия град е бил без електричество, а аварийни екипи на компанията ЧЕЗ са успели да отстранят повредите в електрозахранването в няколко квартала за около час.

Гръмотевичната буря провали големия концерт на Тримата славянски тенори, който трябваше да се състои снощи в Драматичния театър като една от важните прояви за празника на града 15 май.
  Източник: svishtov.bg
Снимки:
svishtov.bg,
www.vesti.bg/index.phtml


image 14.05.2010, 10:12 Бедствие в Свищов image 14.05.2010, 17:43 пътищата към Свищов www.btv.bg/az-reporterut/id/12/pg/1/usernews/1260361315-Bedstvie_v_Svishtov.html




Тагове:   градушка,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3023308
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779