Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2010 20:48 - Протестни действия заради пенсионната реформа организира КНСБ от 16 септември
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1443 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.09.2010 21:49


image Палатков лагер пред парламента опъва КНСБ 10.09.2010 15:09 Това ще стане на 16 септември, когато социалната комисия трябва да гледа промените в Кодекса за социално осигуряване image Митинг на КНСБ Поредица протестни действия заради пенсионната реформа организира КНСБ от 16 септември, обяви вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров след заседание на Координационния съвет на КНСБ.

Протестите започват с палатков лагер пред Народното събрание следващия четвъртък, когато се очаква промените в Кодекса за социално осигуряване да бъдат обсъдени в социалната комисия на Народното събрание. Целта на протеста е да бъде оттеглен законопроектът.

През първата половина на октомври ще бъде националният протест

пред парламента за защита на социалните права на българските работници. В цялата страна структурите на КНСБ ще започнат подписка срещу проектозакона - вариант, който
не е обсъждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

КНСБ предлага на КТ "Подкрепа" спешно да свика ръководния си орган

за съгласуване на протестните действия и още следващата седмица да бъде свикано съвместно заседание на ръководствата на двата синдиката за уточняване на съвместните действия.
още по темата image Тотю Младенов: Плавна пенсионна реформа Синдикатите не искат пенсионна реформа

Предлага се законопроект, който не е продължаване на пенсионната реформа, категоричен е Димитров. "Някой ни е опрял пистолет в челото и в тази ситуация не можем да водим преговори, трябва да премахнем пистолета. Искаме да се изтегли законопроектът", коментира вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

На заседанието на Координационния съвет на синдиката е констатирано, че продължава спадът в икономиката и заетостта, продължава и намерението за замразяване на доходите, както и насигурността сред заетите.

Необяснимо е, че 6 месеца по-късно след огласяването на

антикризисните мерки 2/3 от тях чакат да бъдат приети
,

нараства и задлъжнялостта в икономиката, лошите кредити минаха 17 %, посочи Димитров.

Против законопроекта са и синдикалните структури към КНСБ на федерациите на миньорите, на металиците, на енергетиците, химиците, машиностроителите, транспортните работници. Здравните работници също ще се присъединят към протеста.

С подписката, която ще стартира също на 16 септември КНСБ призовават всички граждани да защитят правата си като кажат "Не" на повишаването на осигурителния стаж с 3 години, повишаването с 2 години на
възрастта за пенсиониране на работещите във вредни и опасни условия на труд, нарастването на учителския стаж с 3 години, отнетата възможност да се закупуват 5 години осигурителен стаж, липсата на здравеопазване за всички и намерението да се отнеме доплащането за "клас" на над 80 000 административни служители.

Третият вицепрезидент на синдиката Николай Ненков пък обясни, че от синдиката ще предложат в данъчната процедура облагане на финансовите транзакции на банките. Ще настояваме за данък върху игрите на щастието и данък "богатство", каза той.

Тагове: КНСБпротестиКодекс за социално осигуряване Източник: БГНЕС

Снимки:
Петко Налбантов, БГНЕС,
www.vesti.bg/index.phtml

VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

Палатков лагер пред парламента заради пенсионната реформа
Протестите не притесняват социалния министър

Мартина Бозукова

10 Септември 2010

 

image

От КНСБ обявиха в петък, че започват протести с палатков лагер пред парламента от другия четвъртък, когато се очаква да започне обсъждането в комисии на промените в пенсионната система. От синдиката призоваха всички свои членове и гражданите на национален протест на 7 октомври.

"Някой ни е опрял пистолет в челото и в тази ситуация не можем да водим преговори, трябва да премахнем пистолета", коментира вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатите от няколко седмици настояват промените в Кодекса за социалното осигуряване да бъдат изтеглени от парламента.

От КНСБ поискаха и другия голям синдикат – КТ “Подкрепа“ - да се присъедини към протестите. По-рано през деня обаче президентът на “Подкрепа“ Константин Тренчев коментира, че решение за национален протест трябва да дойде от структурите на синдиката. По думите му решение щяло да има на 28 септември, когато се събира ръководният орган на синдиката. От КНСБ обаче настояха “Подкрепа“ да изтеглят за по-рано решението си, за да могат да съгласуват общи протестни действия.

Какво предвижда пенсионната реформа?

Внесените в парламента промени в Кодекса за социалното осигуряване предвиждат за най-масовата трета категория труд от началото на следващата година нужният стаж за пенсия да се увеличава с по една година до 2013 г. и в края на периода мъжете ще могат да се пенсионират след 40 години стаж и навършени 63 години, а жените - с 37 години стаж и при навършени 60 години.

За работещите при първа и втора категория труд възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена плавно от началото на следващата година с две години. За жените с първа категория труд възрастта се вдига от 47 на 49 година, а за мъжете - от 52 на 54 години. За жените с втора категория труд възрастта се вдига от 52 но 54 години, а за мъжете - от 57 на 59 години.

Привилегированите досега професии като полицаи, военни и учители също не са подминати от промените. За полицаите, военните, следователите и служителите на ДАНС стажът се вдига поетапно с по една година от 2011 до 2013 година като в края на периода те ще се пенсионират след 28 години стаж, от които 18 г. и 6 месеца трябва да са в системата.

За учителите стажът също се вдига с три години поетапно. Така през 2013 година учителите ще излизат в пенсия на 60 години и след 33 години стаж, а учителките на 57 години и след 28 години стаж. До 31 декември 2020 г. възрастта за пенсиониране на учителите няма да се пипа.

От КНСБ смятат, че повишаването на осигурителната вноска с два процентни пункта, каквито бяха нивата й до миналата година, а не увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране, ще реши проблемите на пенсионната система. Тезата се подкрепя и от Тренчев, който коментира, че само с увеличение на вноската ще се повишат приходите в държавното обществено осигуряване.

Тренчев каза още, че структурите на “Подкрепа“ и КНСБ в добивната промишленост вече са съгласували позициите си и вероятно ще протестират заедно. Около 15 000 миньори вече са заявили готовност за протести.

КНСБ ще проведе информационна кампания как пенсионната реформа ще засегне работещите в различните отрасли хора.

По повод на обявените протести социалният министър Тотю Младенов коментира в петък, че в цяла Европа има протести и затова намеренията на синдикатите не го притесняват, “стига да водят към нещо по-добро за доходите на хората“. Според министъра няма основание промените в Кодекса за социалното осигуряване да бъдат изтеглени, както настояват синдикатите, тъй като измененита са били обсъждани достатъчно преди гласуването им от кабинета и внасянето им в парламента.

Все пак Младенов заяви, че е възможна промяна за работещите при първа и втора категория на труд между двете четения в парламента, като вместо предвиденото повишаване на възрастта бъде увеличен осигурителният стаж. Представители на тези категории като, например, миньорите вече обявиха, че обаче няма да приемат увеличението на възрастта да се замени с увеличение на стажа, тъй като и в двата случая това означава да не доживеят до пенсия.

Социалният министър коментира още, че нямало разногласия между него и финансовия министър Симеон Дянков за повишението на минималната работна заплата. Младенов е за това тя да се повиши от 240 на 270 лева, тъй като сега след облагането минималната заплата пада под прага на бедност от 211 лева. Преди ден обаче финансовият министър Симеон Дянков заяви, че минималната заплата ще остане сегашната и през следващата година.

Тренчев обаче подкрепи Младенов. "Синдикатът подкрепя идеята на социалния министър за вдигане на минималната работна заплата от следващата година на 270 лв., но има един негов началник, името му е Симеон Дянков, за който всеки лев в чужд джоб е лична обида и вероятно ще катастрофира държавата, ако го допуснем", коментира Тренчев.

www.mediapool.bg/show/

VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

20 000 миньори на стачка срещу пенсионната реформа    
2010-09-10 @ 17:42 EEST
imageПалатков лагер пред парламента на 16 септември и стартирането на подписка срещу промените в Социалния кодекс, свързани с пенсионната реформа, стягат от КНСБ. От Конфедерацията на труда заедно с колегите си от "Подкрепа" са насрочили и национална демонстрация срещу законовите промени пред НС на 7 октомври, ако кабинетът не изтегли проектозакона си.

Ако правителството не изтегли промените в Социалния кодекс, синдикатите излизат на национална демонстрация пред Народното събрание на 7 октомври.

За това принципно са се разбрали КНСБ и "Подкрепа", а съвместният им консултативен съвет ще се проведе следващата седмица.

20 000 миньори пък са готови да излязат на ефективни стачни действия, ако законопроектът не бъде изтеглен от парламента.

Гневът на подземните работници е породен от факта, че се очертават няколко нулеви години без пенсиониране в добивната индустрия заради вдигането на стажа за пенсия.

Новината обяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, който поясни, че десетдневният срок, който социалните партньори дадоха на правителството да се откаже от пенсионната реформа в този й вариант, изтича днес.

По думите му като първа стъпка към протестите на 16 септември КНСБ ще спретне палатков лагер и ще даде началото на подписка срещу промените в Кодекса за социално осигуряване.

Събраните подписи от българските граждани и членовете на синдиката ще се връчат на парламентарната шефка Цецка Цачева.

Димитров бе категоричен, че вече няма място за преговори с кабинета, защото "пистолетът е опрян в челото". "Когато свалят пистолета, тогава ще разговаряме. Този път няма да мине!", заяви синдикалистът.

От КНСБ се обявиха срещу замразяването на доходи и пенсии в бюджет 2011 г. и обобщиха, че шест месеца след приемането на антикризисните мерки не се вижда тяхното прилагане.

По повод данъчната политика на кабинета за следващата година от синдиката обявиха, че ще настояват за облагане на финансовите транзакции на банките

и за реалното въвеждане на одобрените от социалните партньори в антикризисния пакет данък богатство и данък върху игрите на щастието.

КНСБ приема намерението на финансовото министерство да уеднакви ставките за ДДС в туризма, но препоръчва процентът да се движи около 10, а не анонсираните от екипа на Дянков 14 на сто.

http://www.bnews.bg

www.ndt1.com/article.php/20100910174236387

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


С гръб към протеста Кабинетът твърдо зад пенсионната реформа събота, 11 сеп 2010 г.   

BNews.bg

image Правителството категорично няма да се откаже от предложената пенсионна реформа под натиска на КНСБ, обяви социалният министър Тотю Младенов.

Правителството категорично няма да се откаже от предложената пенсионна реформа под натиска на КНСБ.

Това обяви социалният министър Тотю Младенов пред "Дарик".  

В петък вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че през следващата седмица
синдикатите ще организират палатков лагер пред парламента, а 20 000 миниори имат готовност да започнат ефективна стачка, ако проектът за изменение в Кодекса на труда не ъде изтеглен.

Единственият компромис, на който са склонни управляващите, е

да се обсъди в парламента идеята на синдикатите за замяна на увеличението на пенсионната възраст за първа и втора категория труд

с увеличение на стажа.

„Това, което сме заложили с промените в пенсионната система - по-голяма заетост през следващата година, малко по-високи доходи, и осигурителният стаж, ще доведат до намаляване на дефицита през следващите години", каза още социалният министър. Той обясни, че

целта на правителството е да се върви към по-голяма заетост, по-високи доходи

по-малък брой работещи в сивата икономика и с леко покачване на осигурителния стаж, без да се променя възрастта. "Това е пакетът от мерки, който ще стабилизира пенсионната система", категоричен бе Младенов.

Социалният министър коментира и темата за пенсиите на певците. „Всички български граждани са достойни, всеки един труд е достоен и не трябва да се прави разлика. Пенсионната система не трябва да прави компромиси, защото принципът там е,

според твоя принос в осигурителната система, ти ще получиш такъв размер на пенсията

каза Младенов. Той припомни, че министърът на културата разработва специален закон, който дава т. нар. възнаграждения за заслуги към нацията. "Това обаче не е пенсия", отсече още Младенов.

www.bnews.bg/article-15096



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022838
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779