Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2010 14:49 - Чакаме най-студената зима от 1000 години насам
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 4304 Коментари: 7 Гласове:
17

Последна промяна: 17.10.2010 23:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
17.10.2010 14:52 Ледниците се топят и охлаждат въздушните течения към Европа  
image

Снимка: Булфото

Метеоролозите от цяла Европа прогнозират много студена зима.

Според някои прогнози се очаква идващата зима да е най-студената в последните хиляда години.

Метеоролозите прогнозират много валежи, ниски температури и проблеми със снега и студа.

Студена зима чака и Балканите, казват български метеоролози, като същата прогноза са направили и колегите им в Белград.

До края на октомври ще има много валежи, очаква се и сняг. Месецът ще бъде по-студен от обичайното.

Интензивните валежи вече започнаха, очаква се през ноември количеството дъжд на места да достига от 30 до 60 литра на квадратен метър.

Обяснението на метеоролозите за предстоящата много студена зима е, че климатичните промени топят ледовете в Арктика, което предизвиква охлаждане на теченията и въздуха, които носят топлината в Европа.

www.dnes.bg/world/2010/10/17/chakame-nai-studenata-zima-ot-1000-godini-nasam.101390





Идва най-студената европейска зима за последното хилядолетие 06.10.2010 13:58 | Обновен на 06.10.2010 14:02  image

Източник: Getty Images / Guliver

Още по темата

Климатичните промени предизвикват наводнения, пожари и заледявания
Климатичните промени биват обвинявани за наводненията, отнели живота на хиляди хора и ...


Анормалните горещини може да станат норма към 2070 г.
Анормалните горещини може да станат норма към 2070 г., съобщи ръководителят на програмата ...
 

етикети

Зима
Климат

Наскоро европейски метеоролози направиха сензационно изказване – според техните прогнози, предстоящата зима в Европа може да бъде най-студената за последните 1000 години. Причината е, че течението Гълфстрийм се забавя.

Според полски експерти причината за забавянето на течението е аварията на петролната платформа в Мексиканския залив, когато в океана изтекоха над 700 тона петрол
, пише молдовското издание на вестник "Комсомолская правда".

Според учените от полския институт за метеорология и водно стопанство, скоростта на Гълфстрийм е намаляла двойно през последните 5 години. Течението вече не е в състояние да компенсира студените течения от арктическите ветрове. Симптомите вече се наблюдават в скандинавските страни, а ако течението спре, голяма част от континента ще се покрие с лед и ще настъпи ледников период.

Твърдението на поляците се подкрепя и от руски учени. Шефът на метеорологичната служба Александър Фролов посочва, че в Русия температурите ще паднат до - 20, - 25 градуса поне за десет дни, а дори и десетдневка. В северните части на страната пък тези градуси ще са обичайни. Според учените, теоретично е напълно възможно Гълфстрийм да спре, ако гренландският леден щит се разтопи изцяло. Засега обаче това не се наблюдава.

Молдовските метеоролози не могат да коментират тези тревожни прогнози, тъй като те могат да правят краткосрочни прогнози за следващите 3-5 дни.

Според тях тази година зимата ще бъде подобна на тази от миналата година, като са възможни и температури до минус 30 градуса

europe.actualno.com/news_318443.html



Идва най-зверската зима от 10 века насам Вторник, 5 Октомври 2010  image Идната зима ще бъде най-суровата за Европа през последното хилядолетие, а огромни ледници могат в недалечно бъдеще да покрият континента.

За това предупреждават полски метеоролози, цитирани от Нюз.ру, пише 24 часа. Причина за това е утихването на гълфстрийма - топлото течение през Атлантическия океан. Според учените от полския институт за метеорология и водно стопанство скоростта на гълфстрийма през последните 5 години е намаляла два пъти. Затова течението сега неможе да компенсира хлада, носен от арктическите ветрове. Симптоми за тези климатични промени вече се наблюдавали в скандинавските страни. Ако топлото течение през Атлантика напълно престане, в Европа ще настъпи нов ледников период. Тогава Скандинавският полуостров ще бъде покрит изцяло от огромен ледник.

Изводите на поляците се подкрепят и от руски специалисти. Шефът на метеорологичната служба в страната Алексадндър Фролов прогнозира безпрецедентно ниски температури през зимата. Най-малко четири дни термометрите в Москва ще измерват от минус 20 до минус 25 градуса, а два дни хората ще мръзнат при повече от минус 25 градуса. "Поне седмица или дори една десетдневка със сигурност времето ще е изключително студено", твърди Фролов. Руските метеоролози също смятат, че новата зима ще е най-студената от 1000 години насам. По-големи температурни аномалии те очакват в северните райони на европейската част на Русия, където минус 25 градуса ще са нещо обичайно.

"Според нашите изследвания ще влезем в зима с достатъчно топли океани в северните ширини - обяснява Александър Фролов. - Към 10 септември площта на арктическия лед възлизаше на 4,8 млн. кв. км. Това е с 600 000 кв. км по-малко от 2007 г. Западната част от Арктика на практика няма никакъв лед." Някои експерти смятат, че аварията с нефтената платформа на "Бритиш петролеум" в Мексиканския залив също е сред причините за забавянето на гълфстрийма.

"Теоретично изстиването на гълфстрийма е напълно възможно
. Версията, че течението ще замръзне съвсем, не се потвърждава. Това е възможно само ако гренландският леден щит се разтопи изцяло. Засега такова нещо не се наблюдава", контрира от своя страна академик Юрий Израел, директор на руския институт за глобален климат и екология. Колкото до нефтения разлив в Мексиканския залив, според геологическите мащаби тази екокатастрофа е пренебрежимо малка, за да може да повлияе дългосрочно на климата. Гълфстриймът не само не забавя свеята скорост, но и я увеличава, твърди американският океанолог Джош Уилис от НАСА. От 1993 г. насам топлото течение е увеличило скоростта си с 20 на сто и средната си температура с 0,2 градуса. Миналото лято в Русия беше необичайно горещо, припомнят експерти. Руските метеоролози обявиха, че то е било най-жаркото за последните 1000 години. (24 часа)

frognews.bg/news_27522/Idva_nai-zverskata_zima_ot_10_veka_nasam/



Тагове:   насам,   най-студената,


Гласувай:
17



1. andrei - Водното течение Гълфстрийм
17.10.2010 18:14
вече не съществува.Океаните и континентите започват застрашително да изстиват!
цитирай
2. lado - Гълфстриймът само пренася топл...
17.10.2010 22:44
Гълфстриймът само пренася топлината от екватора - така,че ако спре - първо ще се нагрее Екваторът.
цитирай
3. lado - info. meteo. bg/season1/seaso...
17.10.2010 22:46
info.meteo.bg/season1/seasonalforecast_bg201009.pdf - една доста вероятна прогноза
цитирай
4. penchoan - Всичко това показва, че Нибиру е ...
18.10.2010 05:51
Всичко това показва, че Нибиру е вече съвсем близо.
цитирай
5. mikino - Предлагам да изчакаме :)
18.10.2010 09:54
Не мисля, че е най-добрият вариант да се оповаваме на прогнози. Каквото Бог е рекъл, това ще. Да сме живи и здрави ние, пък нека идва тежка зима!
Весела седмица!
цитирай
6. borsi - Балона глобално затопляне издиша
19.10.2010 12:57
... Тази година щъркелите още средата на август започнаха да се събират. Това според старите хора значи много студена и дълга зима
цитирай
7. jivi93 - В голямата зима
20.10.2010 11:35
с какво удоволствие ще чета книга до камината!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3023640
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779