Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2011 22:57 - 1,5 млн. евро в златна находка край Свищов
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2284 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 21.09.2011 07:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На съкровището случайно попаднал местният жител Росен Тодоров, който го предал на Градския исторически музей image image   Снимка: Даниел Йорданов, БГНЕС

Открито миналата седмица край Свищов съкровище от златни накити и бронзови предмети е с изключителна художествена, историческа и научна стойност, която по експертни оценки надвишава 1,5 млн. евро.

Това съобщи на пресконференция в крайдунавския град доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

На находката случайно попаднал местният жител Росен Тодоров, който предал съкровището на Градския исторически музей в Свищов.

За своя патриотичен жест днес той получи официална благодарност от градските власти и грамота за най-големия дарител на музея, който се помещава в родната къща на писателя Алеко Константинов.

Според лабораторни анализи и оценка на експерти колективната находка датира от 2000 г. пр.Хр.

От общо 20 предмета седем са златните торкви, гривна и апликации с общо тегло 266,5 г.


Стойността на златото, което е с примеси на сребро, се изчислява на 18 до 21 карата. Най-голяма по размер и карати е златна спираловидна гривна, поставяна над лакътя на ръката - 68 г и 21 карата.

Не по-малко ценни находки от съкровището са три бронзови брадви и три секача.

Според специалистите находките са от късната бронзова епоха и дават ценна информация за навлизането на технологиите за производство на оръдия на труда и оръжия от бронз, които заменят изделията от каменната ера.

Това не е единствената колективна находка от бронзовата епоха, открита в района на Свищов, посочи доц. Владкова. Тя припомни за намерена в началото на миналия век златна торква, която сега се съхранява в Националния исторически музей, както и за селище от тази ера, открито край Нов град, Русенско, на 15 км от Свищов.

Най-голямата колективна находка са 2000 златни плочки от 3000 г. пр.Хр., намерени край с. Дъбеш, Сопотско, както и прочутото Вълчедръмско златно съкровище, датирано от XII век пр.Хр., уточняват от музея в Свищов.

www.vesti.bg/index.phtml

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

21:26
20.09.11
Златно съкровище от Свищов е оценено на 1,5 млн. евро
автор(и): Веселина Ангелова
image image

Свищовското златно съкровище, което беше открито случайно от безработния Росен Тодоров, е оценено от експерти на 1,5 млн. евро. Според специалистите стойността му на черния пазар би била многократно по-висока. Те са изчислили, че само златото струва 9500 евро. “Съкровището е безценно като историческа, художествена и научна стойност”, категорична е великотърновската археоложка доц. Павлина Владкова.

Древното имане беше открито от 41-годишния свищовлия, докато търсел скрап. Той се натъкнал на глинена делва в местността Корея и извадил 20 златни накита. Сред тях са златна спираловидна надлакътна гривна, 6 торкви (украшение за врата - б. а.), 6 декоративни елемента, които вероятно са били част от апликация на дреха. В делвата имало и 3 бронзови бойни брадви и 3 секача.

“Находката датира от 2000 г. преди Христа. Това е от времето на бронзовата епоха и може да се каже, че е раннотракийско съкровище. Може да бъде сравнено с Вълчитрънското, което е от същия период, ХV-ХII в. преди Христа”, каза доц. Владкова. Тя обясни че, уникатите са от сплав от злато и сребро. Те са с общо тегло 266,5 г и са изработени от 18-21-каратово злато. Спираловидната гривна тежи 68 г и е от 21 карата злато.

Находката беше показана за първи път във вторник пред медиите в музея на града. Там беше и откривателят Тодоров и съпругата му. Свищовлията първо прибра гърнето в дома си, но не след дълго полицията научи и той го предаде. Тодоров получи грамота за дарител, но по случая е образувано досъдебно производство. “Ние не сме крадци”, заяви съпругата му Теменужка Тодорова.

 
www.trud.bg/Article.asp


Тагове:   съкровище,


Гласувай:
6



1. vassiko - Досъдебно пройзводство вместо да заплатят на откривателя 25% от стойноста, както е по закон!
21.09.2011 13:31
....или май искат точно това - да пие една студена вода човека ???
цитирай
2. merlin68 - Чудесна находка, браво на иманя...
21.09.2011 18:16
Чудесна находка, браво на иманяря:)
Няма закон по който да изплатят 25% от стойността на намереното, но по принцип държавата дава по нещо на тези които предават находки. В случая, човека се е опитал да го изнесе, но е ударил в гредата, въпреки това ще получи дял:)
цитирай
3. vassiko - ИМА ! Закон за собствеността
22.09.2011 15:08
merlin68 написа:

Няма закон по който да изплатят 25% от стойността на намереното



ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА
........................
VIII. ПРИДОБИВАНЕ И ИЗГУБВАНЕ ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ
3. НАМЕРЕНИ ВЕЩИ
Чл. 87. Който намери движима вещ е длъжен да я предаде на собственика или на този, който я е изгубил, след прихващане или заплащане на възнаграждението и разноските.
Чл. 91. Заровените в земята, зазиданите или скрити по друг начин вещи, собственикът на които не може да бъде открит, стават собственост на държавата.
Лицето, което ги е намерило, има право на възнаграждение в размер на 25% от стойността.
цитирай
4. vassiko - До merlin68
22.09.2011 15:22
:))) не искам да се заяждам с теб, но с удоволствие бих се заял с тях - местните "феодали", които даже и досъдебно му спретнали на човека! И в момента си "трупат точки и активи" за негова сметка.
Доколко по инфо от пресата, някои го е посъветвал да го предаде, защото е изтичал срока /които е една седмица/, то явно се е чудел и разпитвал какво да прави с намереното. Да се благодарят, че не се беше обърнал първо към фондацията да ни го дари на нас...:)))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3023053
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779