Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2012 17:00 - Позиция на ИК на КНСБ за ценовия шок и последиците от решенията на ДКЕВР от 28 и 29 юни 2012 г.
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1104 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 07.07.2012 23:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Позиция на ИК на КНСБ за ценовия шок и последиците от решенията на ДКЕВР от 28 и 29 юни 2012 г.

Изпълнителният комитет на КНСБ изразява силно възмущение и не може да приеме решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от 28 и 29 юни тази година за увеличение на наблюдаваните от нея цени на електроенергия, топлоенергия, вода и природен газ. Години наред редица правителства вземаха непрозрачни, нецелесъобразни и подчинени на влиянието на лобистки кръгове решения в областта на енергетиката. Непрозрачност има и в решенията на ДКЕВР. Последствията от тези решения се отразиха тежко както върху бизнеса, така и върху населението. Провежданите обсъждания в рамките на Обществения консултативен съвет към комисията също са формални. Мненията на членовете на Съвета - социалните партньори - се изслушват протоколно и обикновено нямат значение за вземането на крайното решение. В този смисъл, синдикатът не носи отговорност за постоянните увеличения на административно регулираните цени. Липсва и всякакъв контрол върху дейността на ДКЕВР.

КНСБ категорично заявява:

Повишението на цените на електроенергията, водата, газта и в определени случаи топлоенергията, е нов сериозен товар за функционирането на икономиката и тежък удар върху жизнения стандарт и издръжката на живота на българина. Новите цени ще дадат тласък на инфлацията (известно е че 10 процента ръст на цените на ел.енергията водят до минимум 0,6 на сто ръст на инфлацията, а комулативният ефект от всички цени между 1,5-2%, без влиянието на спекулативните цени), ще окажат натиск върху функционирането на големите енергийни консуматори, малките и средни предприятия, върху заетостта и могат да предизвикат минимизиране или преустановяване на производствената дейност на предприятията - големи енергийни консуматори. Изключително ще се ограничат възможностите за договаряне на доходи и запазването на работни места. Увеличените цени на електроенергията ще поставят пред изпитание бита на масовия българин, а не единствено на социално-слабите слоеве и групи.

По данни на Евростат, цената на ел.енергията за битови нужди, пречупена през паритетна покупателна способност е над средната за ЕС и по-висока от страни като Великобритания, Франция, Швеция и пр.

Декларираната от правителството готовност за подпомагане на уязвимите групи не може да удовлетвори създадената сложна ценова перспектива, доколко този механизъм действа единствено в течение на отоплителния сезон – 5 месеца от началото на м. ноември до края на март следващата година. Но както е известно електрическа енергия се потребява през цялата година във всяко домакинство, а не само в 19 365 домакинства по отчетни данни на АСП за 2011 г., които биват подпомагани при отопление с електроенергия. В тази връзка ИК на КНСБ отбелязва като подвеждащи, дори манипулативни изнесените от представители на Правителството данни за 307 хиляди подпомагани лица и семейства, респективно за необходимите за това 11 млн.лв.

Като взе предвид изразените мнения и предложения в дискусията и всичко гореизложено Изпълнителният комитет на КНСБ

Н А С Т О Я В А ЗА:

  1. Спешно свикване на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да се разгледат икономическите и социални последици от решенията на ДКЕВР и да се обсъдят и договорят компенсаторни механизми и мерки, омекотяващи ценовият натиск върху предприятията;
  2. Договаряне и прилагане на целеви и компенсаторни елементи в подкрепа на доходите на населението (заплати, пенсии, социални плащания), извън традиционното целево подпомагане за отопление и с оглед всички повишени цени на национално равнище - минимална работна заплата, бюджетни заплати и пенсии, а на фирмено ниво – работни заплати и социални придобивки;
  3. Корекция на ГМД (гарантиран минимален доход) със средния процент на увеличение цената на електроенергията (с 13, 46% или минимум на 74 лв., плюс ефектите от промените на цените на газта, водата и топлоенергията. Прилагане на новия размер по отношение на всички програми на социално подпомагане, а не единствено за целевото подпомагане за отопление;
  4. Възстановяване на количеството на електроенергия за отопление, която се предоставя по линия на Наредбата за целеви помощи за отопление на нивото от 2008 г. - 450 квтч., с оглед по-комфортно отопление на уязвимите домакинства през новия отоплителен сезон.

Реализиране идеята на Премиера за създаването на постоянна парламентарна комисия за контрол върху дейността на ДКЕВР.

www.knsb-bg.org/

#########################################################################################
image
Ангел Семерджиев: Пак ще има поскъпване на тока
- Песимистичните очаквания са за 20%, но шефът на ДКЕВР не ги приема 2 юли 2012, 09:08
София, България   image Ангел Семерджиев Пак ще има вдигане на тока. Цените се правят на основание на очакванията на операторите на НЕК и разпределителните дружества. Затова не приемам критиките на Делян Добрев, че ДКЕВР е знаел, че повишението на цената на тока ще бъде по-висока от предварително обявения 10 % скок още преди четири месеца. Това каза пред bTV председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. “През месец май и юни бяха пуснати допълнителни мощности, тъй като през юли цената рязко пада. До месец април в НЕК зелената добавка беше 3,72 лв., каза Семерджиев. - През април обаче добавката беше оценена на 8 лв., а накрая стана 11,10 лв. Желанието на инвеститорите е било за присъединяване на 12 000 мегавата към електрическата енергия. След предприетите мерки обаче те бяха свити на 4000 мегавата, но най-вероятно те няма да надхвърлят 2000 мегавата.

- Няма забрана за нови зелени електроцентрали, но присъединяването на нови оператори ще бъде невъзможно. Ресурсът вече е раздаден и операторите, които имат капацитет за присъединяване, ще могат да го направят като построят нови мощности. В момента са вкарани скъпите технологии. Цените на слънчевите панели паднаха наполовина затова предварително определената цена от 485 лв. от ВЕИ вече ще започне да регулира цените надолу. Така цените на ВЕИ ще се приближават до средните цени на електроенергия на едро. Всички ТЕЦ-ове трябва да повишават цените заради покриването на въглеродните емисии. Вече обаче е отчетено, че трябва да се купуват емисиите през 2013г.”

На въпрос дали скокът на цената ще бъде с 20% заради емисиите, Семерджиев каза, че не споделя такива песимистични очаквания.

Някои от ТЕЦ-овете вземат мерки за повишаване на ефективността си. Централите с дългосрочни договори нямат интерес от това, тъй като енергията им се изкупува по определени схеми и имат гарантирана печалба. “ТЕЦ „Марица Изток 2“ е единственото изключение”, каза Семерджиев.

Сигурен съм, че ще има ново увеличение на тока, каза по Нова телевизия и бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.
www.blitz.bg/news/article/144933

#########################################################################################
image
Токът ще поскъпне до 2015 г. с 33% 06.07.2012 14:004014 image

До 2015 г. електроенергията ще поскъпне с 33%. Това твърди Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара и предупреждава, че до 2020 година е възможно електроенергията да стигне двойни нива от днешните, позовавайки се на експерти на камарата, предаде БЛИЦ. Това е една несигурност за бизнес средата. През 2013 г. предстои голям ценови удар, не знам дали обществото е подготвено за нея. Ние ставаме най-енергоемката страна, с най-ниската производителност на труда, продължи Данев. България е единствената страна в Европа, в която имаме монополен електро и газов пренос, самата енергетика консумира 13% от енергията. Корпоративна политика ние наричаме корпоративният колониализъм, коментира изпълнителният председател на БСК.

Най-засегнати от 16-процентното поскъпване на тока за бизнеса са металургията и химическата индустрия.

Сега пред българските производители въпросът е дали да фалират или да повишат цените си. Ако обаче вдигнат цените, конкуренцията на вносните стоки ще ги изхвърли от пазара, така че се получава затворен кръг.

Във всички случаи обаче перспективата е съкращаване на производството, съкращаване на работни места, отказ от инвестиции, влошаване на търговския баланс, каза още Данев пред БНР.

Като ефект от увеличението на цените след 1 юли 600 млн. лв. ще се вкарат в система, която не е ефективна, 330 млн. лв. ще постъпят само в енергийните системи, заяви Данев. Положението е много деликатно и опасно за индустрията, която е в основата на развитието на страната. По думите на Данев по време на управлението на НДСВ в много от регионите в България лиценз за работа са получили много фирми от енергийния сектор, които не са направили инвестиции в съответните райони. Като положителна тенденция изпълнителният председател на БСК определи въведената от началото на годината мярка за субсидиране на производството на ВЕИ за лични нужди, което ще спестява от разходите на предприятията. Той допълни, че енергетиката не се е развила в продължение на години, в този сектор отсъства конкуренция и се осигурява комфорт за работата на фирмите, което може да доведе до негативи за останалата част от българския бизнес.

Нашите конкуренти в Европа – Полша, Румъния, Испания, Италия - работят с много по – ниски цени, отколкото ние, каза Политими Паунова от Българска асоциация на металургичната индустрия. В тези страни има въведени мерки за облекчаване на цената за енергия на секторите от индустрията, които имат голямо влияние върху БВП, поясни тя. Според Паунова въпросните 600 млн. лв. могат да доведат до 1.5 млрд. лв. загуби, ако фирмите решат да съкращават работници и разходи, за да контрират разходите за енергия.

Редактор: Яна Баярова

business.actualno.com/news_392627.html

#########################################################################################
image
Производители: Не цената на тока, а вносът убива родното производство
  • България, 06.07.2012 09:15 ( последна промяна в 06.07.2012 10:00)
image

Вносът измества родните стоки от българския пазар. Около това мнение се обединиха в студиото на bTV производители на месо, мляко и хляб. Повишението на цената на тока не е най-големият фактор за покачването на цените на продуктите.

 

image Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев определи състоянието на производителите в България като отчаян опит за оцеляване.

По негови груби изчисления, при последното повишение на цената на тока, месните продукти ще се вдигнат с около половин процент, в зависимост от капацитета на конкретното предприятие. Вътев все пак каза, че цената на тока определя много фактори.

Председателят на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева обясни, че 16-те процента увеличение започват всъщност от нивата, защото всички имат разходи – производителите на торове, суровини, до преработвателите и т.н.

Кукушева каза още, че често фактурираните стойности се оказват по-високи от обявения от ДКЕВР процент на увеличение заради повишени такси и различните компоненти на стойността на тока.

Тя обясни още, че в началото на жътвата цената на зърното се качва традиционно.

Цената на пшеницата от реколта 2012 е добра и е възможно да има презастраховане по веригата зърно-брашно-хляб. Възможно е и търговците да пробват пазара, призна председателят на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите. Тя обаче отрече да има спекула.

Кукушева отбеляза, че през последните 10 години производствената цена не е променяна и остава на нива от 55-60 стотинки за 700 грама. На фона на покачващите се енергийни разходи, осигуровки и др.

Председател на асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров пък твърди, че производителите и в сектор мляко не са вдигали цените през последната година и половина. Зоров отбеляза обаче, че в това време се качват цените на тока и горивата, които вдигат най-малкото цените на опаковките. Той не се ангажира с категорична прогноза за това дали с последното повишение на цената тока за промишлени цели – с 16 % от юли, ще скочат цените на млечните продукти.

Зоров каза, че в сектора по-скоро са загрижени за състоянието на покупателна способност на българите и едва ли ще има поскъпване. Делът на тока в общата себестойност на продукцията е до 5 % в зависимост от капацитета на предприятието, обясни той.

Според производителите, една от мерките, с които държавата може да помогне, е да вземе пример от страните от ЕС, където промишленият ток е по-евтин от битовия.

Кирил Вътев каза, че всъщност високата цена на промишления ток отново се плаща от крайния потребител, защото той се калкулира в цената на всички продукти.

Производителите набелязаха и още един проблем – ДДС на хранителните стоки, който в България има еднаква стойност с налога на луксозните стоки. В Германия например за т.нар. свежи продукти - прясно месо, мляко и др., ставката е 0%.

Двата водещи проблема у нас са свиващото се потребление и неизвестността - липсата на предвидимост на енергийните разходи и социално-икономическата среда.

„Когато производителят е на печалба, има по-високи доходи за работещите, които са и потребители. Така и потреблението нараства”, заключи Вътев. btvnews.bg/bulgaria/ikonomika/ne-tsenata-na-toka-a-vnost-ubiva-rodnoto-proizvodstvo.html

#################################################################################
  image Борисов: Не мога да кажа на ДКЕВР - не вдигай цените на тока. Това е в разрез с математиката Последна промяна в 13:20 на 06 юли 2012   image

Първото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), на което се обсъжда продължаващата реформа в сектора за сигурност и енергийната ефективност. Бойко Борисов Цветан Цветанов Симеон Дянков Аню Ангелов
Фотограф: Анелия Николова

"А на него аз не мога да му кажа – не вдигай цените, защото… Това е пък в разрез на математиката". Това е заявил премиерът Бойко Борисов по адрес на председателя на енергийния регулатор заради повишените цени на тока на правителственото заседание в ряда, показа стенограмата от срещата (електроенергията поскъпна с 13 % за домакинствата и с 16 % за промишлеността).

По думите на Борисов, рязкото повишение на цената се дължало на факта, че "умишлено, популистки БСП не са я вдигали". Това, обяснява премиерът, е изчерпвало буферите на Националната електрическа компания, която вече е натрупала над милиард лева дългове. "Ако не се вдигне цената на тока, решението е фалиране на Националната енергийна компания"

Борисов разпорежда Ангел Семерджиев да отиде в парламента, за да обясни пред депутатите сметките, довели до поскъпването. "Прави, сумира и казва, господа – това е, фалираме НЕК, гласувайте в парламента, фалира НЕК. И аз с него имам среща само, когато дойде да ми каже, че вдигат цените. Никакви други отношения."
www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2012/07/06/1860952_borisov_ne_moga_da_kaja_na_dkevr_-_ne_vdigai_cenite_na/

###########################################################################
image
Премиерът Бойко Борисов пред министрите: Иван Костов продаде Мариците и задължи държавата 15 години да плаща високата цена на тока 06 юли 2012 | 10:29 | Агенция "Фокус" Начало / Министерски съвет София. Иван Костов само ги ръчка да говорят глупости срещу нас, а не излезе да каже, че той продаде Мариците и задължи държавата 15 години да плаща високата цена на тока. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет в сряда, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на правителството. „Защо се крият, аз не мога да кажа. Не искам да ги коментирам поименно, говоря като организации”, е казал Борисов. „Цената на тока, когато има закон 2007 г. приет за възобновяемите източници… В момента, в който приемеш закон, това е сигнал да идват инвеститори или ти желаеш в тази сфера да бъдат правени инвестиции – българи, чужденци, каквито искат. Законът го позволява. 2008 г., да видите колко са нагли, колеги, трябва това да им го обяснявате, 2008 г. още веднъж напомпват този закон, като вдигат близо двойно от 12 на 25 години периода, в който държавата е задължена да им плаща”, е казал Борисов. „Ние в момента просто изпълняваме това, което цифрите казват. И в този ред на мисли възлагам на министър Добрев още днес, след заседанието на Министерския съвет, да отиде в парламента, да разговаря с нашите парламентаристи, ДКЕВР, като държавна комисия, която регулира цените – името й е такова, аз не желая да бъде избирана от Министерския съвет. Не го желая по простата причина и ви обяснявам каква е технологията. Миналия четвъртък шефът на ДКЕВР с министъра на икономиката идва при мен и ми казват – цените се вдигат с 13%, сто процента всичко това е на сайта на ДКЕВР, по простата причина, че присъединяването вече на ВЕИ-ата, там са и водноелектрическите централи, там са соларите, там са перките. И на фона на всичко лошо, което допринася, има и едно добро. Действително има директива на Европейската комисия 2020 г. ние да имаме 16% задължително консумация на ток от зелена енергия. С една дума, ние сега сме си я свършили и повече с новия закон, който идва, на борсата, каквато е цената, такава му я купуваме. Тук задължително трябва да се оставят приоритети и да се толерират всички, които използват ВЕИ-та, дали вятърна перка си е сложил в двора, дали панели върху покрива, на тях заслужава да им се платят много пари, защото, първо – не искат присъединяване, те са си в мрежата, и второ – това е целта на зелената енергия. Хем си подпомагат домакинствата и си заслужава държавата да дотира фирми и граждани, които произвеждат. Там има логика”, е допълнил премиерът Бойко Борисов. © 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

www.focus-news.net/

#######################################################################


Тагове:   настояване,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3024715
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779