Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2013 21:25 - ЗА ПРЕДСТОЯЩОТО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ........... проф. Димитър М. Иванов
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1459 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.02.2013 11:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЗА ПРЕДСТОЯЩОТО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Изявление от Офиса на Димитър М. Иванов

Уважаеми Колеги, Приятели, другари и Съмишленици,
Уважаеми Лидери и членове на Граждански Сдружения и Организации,
Уважаеми дами и Господа,

Днес, 26 февруари, се състоя заседанието на КСНС при Президента на Република България. Чухме и изявлението на държавния глава след това.

Държа да заявя, че продължавам да считам безусловно, че страната ни се намира в сериозна политическа криза, за дълбоката икономическа и социална да не говоря.

Досегашното българско правителство на политическа партия ГЕРБ, както и всички останали основни политически партии в страната (независимо на страната на управляващите или опозиционни) фактически демонстрираха пред цялото българско общество, че те не бяха и не са реален политически авангард на интересите на българските граждани и логично се оказаха не на висотата на силния граждански полюс на социално, икономическо и политическо разочарование и недоволство от тях.

Това разочарование и недоволство тлееше години наред и то бе подтискано непрекъснато от огромната изолираност на активното гражданство и неговите интереси от интересите на тези, които по Конституция следваха да ги представляват в Парламента на Република България.

Ето защо, аз логично се присъединих и поддържам решението за предсрочни избори, които да бъдат предшествани от един силен, работещ служебен кабинет.

Един нерутинен служебен кабинет, който трябва да бъде кабинет на компетентните, на хората с високо национално и международно, професионално и обществено доверие. Един кабинет на събрани компетентности и експертиза, на висок патриотизъм, морал и интегритет, на чувство за обществен дълг и отговорност, на диалогизъм, конструктивизъм и практичност в решаване на сложните задачи, които предстоят.

В такъв кабинет няма и не може да има място за политико-партизански съображения и интереси, на кариерни амбиции и комерсиални интереси.

Трябва да призная, и респективно да подчертая, че серия предишни правителства, едно след друго, се оказаха неспособни да се изправят лице в лице със справедливите обвинения на българската общественост и активно гражданство, за това, че на многобройни представители и членове на тези бивши правителства, най-малкото заподозрени или считани, че са участвали в големи корупционни афери срещу интересите на държавата - не им потърсена никаква отговорност.

Докато в същото време, давайки псевдо пример за своето ефективно функциониране, съдебната система не е спирала нито за миг своите действия срещу бедни и безсилни български граждани.

И затова, днес всички сме свидетели, как интелигентни хора, хора, специалисти, заслужили със своя труд един достоен отдих, да бъркат в кофите за смет, докато край тях преминават свистейки с гумите на своите Мерцедеси и Поршета, представителите на една, че даже и две социални групи, които трудно, много трудно могат да докажат своите доходи. Ежедневни свидетели сме на една мрачна поредица от самоубийства, самозапалвания и други трагични унижения на обеднелите граждани на нашата страна.

Ако, ние продължим по този път, ние директно ще стигнем до една огромна и свръх скъпа загуба на държавност и на сила на нашата нация, до по-нататъшно тотално разцепление на България на две и три Българии.

Държавата днес е с главата надолу, в буквалния и в преносния смисъл. Налице е пълна загуба на доверие в политическите институции, една опасна политическа дисфункционалност.

Ето защо, изключително важна задача на бъдещия служебен кабинет е той, в един незабавен процес на ефективен и конструктивен диалог с гражданското общество, със синдикалните, бизнес и работодателски организации, с Администрацията на Президента да осъществи и реализира своите отговорности, поети обещания и задачи; да се опита максимално да потуши социалният пожар в страната, да възвърне социалният мир и ред, за да се избегне по-нататъшно нажежаване на политическата криза.

Едва в такава обстановка, ако служебният кабинет е успял в това, то той би могъл да организира и да проведе в една балансирана обстановка насрочените парламентарни избори през май.

Задължителна задача на служебното правителство е да предприеме политика на реализация на серия от антикризисни мерки, в рамките на своите ограничени пълномощия и при липсата на законодателна инициатива.

Служебното правителство ще трябва да се справи със стабилизирането на икономическата и финансовата ситуация в страната и с извеждането от свръх критичен колапс на редица сектори на българската икономика. Правителството ще работи за запазване на стабилността на българската финансова и банкова система и на доверието и в покритието на българския лев.

В социален аспект, то следва да намери в рамките на своите пълномощия и на законите на страната конструктивни и ефективни решения за намаляване на безработицата, за намаляване на задлъжнялостта на бизнеса, на публичния сектор и на домакинствата; за спиране на отнемането на жилищата на задлъжнели семейства; за подпомагане на студенти в семейства с безработни родители и др.

Правителството ще трябва да работи в обстановка на един засилен и конструктивен диалог с всички международни финансови институции, с европейските икономически и политически структури, с всички наши големи и малки политически и търговски партньори, с основните стратегически инвеститори, заинтересовани от България.

Служебното правителство задължително ще трябва да завърши преговорите с ЕК по финализирането на Бюджета на ЕС за периода 2014-2020 и да се опита да подобри досега постигнатите позиции на българската страна.

Изключително важна задача на служебното правителство следва да бъде намирането на цивилизован, ефективен и конструктивен подход в решаването поне на кратковременните искания на гражданските сдружения и организации. За целта, служебното правителство ще организира серия от секторни срещи, по които ще се върви към постигане на взаимно координирано съгласие по всички важни въпроси.

Служебното правителство не бива да счита гражданските сдружения – като някаква насрещна, друга страна. Те, както и самото правителство - представляват заедно днешна, реална, изстрадала, потънала в системна криза България.

Накрая, не по важност, разбира се, държа да подчертая, че служебното правителство няма как да поеме тази изключително тежка отговорност в този кризисен за държавата период, без още в самото начало на своята работа да извърши прецизен преглед на състоянието на Бюджет 2013 г., на състоянието на приходната и разходните части, една „снимка” на бюджета на НЗОК, на бюджета на МС, на всички социални фондове и плащания.

Задължително, смятам, е да се започне съвместно с КФН незабавни одити на всички пенсионни фондове и на здравната каса.

Да разгледа в детайли всички оставени задължения от досегашното правителство по неразплатени взаимоотношения и договори с бизнеса, с болниците, с различни сектори и браншове.

Пълна инвентаризация на състоянието по започнати приватизационни процедури и сделки, както и на всички намиращи се в съответно състояние и етапи инфраструктурни обекти.

Служебното правителство следва да започне своята работа върху една професионално проверена, ясна, чиста, прозрачна за българското общество финансова основа и само върху нея да носи своите бъдещи отговорности.

Друг начин няма.

В рамките на това „предаване на касата” на България и на състоянието на българската икономика към момента, служебното правителство ще трябва задължително да инициира започването на пълен национален одит на състоянието на критичната инфраструктура на България: язовири и язовирни стени, мостове, диги, централи, ВЕЦ-ове, жп. линии, прелези, основни магистрали, пристанищни, летищни и гранични терминали, и др. с оглед предотвратяването на каквито и да е инциденти в периода до и след своя мандат. Тази задача е свръх належаща, тъй като такъв одит не е извършван от десетилетие, въпреки всички нормативни разпоредби.

Президентът на Република България носи огромна историческа отговорност за формирането на такъв тип служебно правителство, способно да реализира един подобен набор от задачи. Иначе, не смятам, че социалният пожар в страната ще бъде потушен.

Той няма да бъде потушен нито с отнемане на лицензиите на трите ЕРП оператора, още по-малко с палежи и други ексцесии върху сгради и активи на тези оператори.

Той няма да бъде потушен от хора, в които обществото е загубило доверие или от такива, които ще влязат на двумесечен курс на обучение за министри в служебния кабинет.

Пожарът няма да бъде потушен и от кабинетни чиновници – опортюнисти, търсещи да експлоатират създалата се обстановка с цел дребни и унизителни привилегии.

Той няма да бъде потушен от случайно издигнали се политически парашутисти, смятащи, че ефектът на днешния им пост е монета с вечна стойност, но в същност с никакво реално покритие.

Социалният пожар, задвижването на локомотива на държавата и организирането на едни мирни, цивилизовани, европейски избори – ще бъде постигнато, пак и пак и пак, подчертавам само от хора на принципите, готови да отстояват своите икономически и социални експертни виждания и позиции за извеждане на страната от кризата; от хора – демократи и патриоти, дълбоко вярващи и изподвядващи демократичните и републикански ценности.

Ако, президентът е способен да види, намери и покани тези хора, то той има шансът да бъде важна част от един екип, който ще поеме огромната отговорност да върне българската държава обратно на краката си.

Социално-политическата ситуация в страната ври и кипи. Отново се нарушава и международната репутация на България.

Време за бавене повече няма!
Призовавам Ви всички заедно да вървим напред в една силна, координирана и солидарна поддръжка на типа служебно правителство, за което аз ратувам.

С много уважение,

Проф. Димитър М. Иванов, д-р на икон. науки
Лондон, 26 февруари 2013 г.


image
www.facebook.com/DimitarMIvanov


2013

aidasv.blog.bg/ 26.02 17:54 - Обичайният заподозрян за премиер проф. Димитър Иванов: Пратих на Плевнелиев план за действиe
Професорът алармира за социален пожар,
вещае срив на пенсионната система

Автор:
aidasv Категория: Новини   image
Прочетен: 41 Коментари: 0 Гласове: 3 Публикувано: 25 февр. 2013, 17:54 | Обновено: 25 февр. 2013, 17:54

София, България
  image
План с предложения покрай политическата криза у нас е изпратил на президента Росен Плевнелиев проф. Димитър Иванов, който бе съветник на предшественика му Георги Първанов и е постоянно спряган за премиер в критични моменти. Иванов работи в Лондон и е известен икономист.
Първото и най-важно е да се събере Консултативният съвет по национална сигурност, но аз не виждам в утрешния дневен ред най-необходимите точки, посочи пред радио Дарик проф. Иванов.

Нещата са по-сложни, отколкото политическите страни си ги представят. Нацията е доведена до социално и материално руиниране, корупцията е навсякъде в институциите, категоричен е професорът. Според него на съвета трябва да се обсъждат рисковете за икономическата и социална система в България.

Според съобщението на президентството тема на заседанието на КСНС ще бъде: “Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза”.

Разбирам, че нито ще бъде докладвана финансовата снимка на България, нито актуална информация от БНБ, митниците и други органи, разкритикува дневния ред Иванов. Той не прости и на протестиращите, като посочи, че толкова разнопосочни искания не могат да бъдат обхванати и изпълнени. Иванов посъветва протестиращите да прецизират и синтезират в едно целия план с исканията си. В тях засега не чул нито една дума срещу бедността и за незабавни одити на всички пенсионни фондове и цялата социална система.

Утре ще експлоадира цялата пенсионна система, какво става с малкия и средния бизнес, с кредитните проблеми, със спирането на изземването на апартаменти на хората, попита професорът и обобщи, че исканията не покриват комплекса от болни теми.

В изпратения план до президента като точка първа той е посочил, че трябва да се създаде национален граждански комитет, който да прецизира и обедини исканията си.

Иванов се обяви за силен служебен кабинет, който трябва да реши с участието на гражданите проблемите с монополите.
В такъв драматичен за нацията момент трябва да заложим на трезвостта, мозъка и мисълта, препоръча Иванов. Той изтъкна, че страната ни се намира в огромен социален пожар и предупреди, че той ще доведе икономически и финансов пожар. Иванов напомни, че делът на лошите кредити е достигнал 24-25 процента, а по думите му ситуацията с пенсионните фондове е крайно опасна./БЛИЦ

www.blitz.bg/news/

 

25.02 21:19 - Проф. Д. Иванов: Страната е в социален пожар, който може да доведе финансов и икономически пожар                                                                    

http://aidasv.blog.bg/novini/2013/02/25/prof-d-ivanov-stranata-e-v-socialen-pojar-koito-moje-da-dove.1057844

 

20.02 18:24 - ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА П Л А Н - П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е За разрешаване на политическата криза в България - Димитър М. Иванов

http://aidasv.blog.bg/novini/2013/02/20/do-prezidenta-na-republikata-p-l-a-n-p-r-e-d-l-o-j-e-n-i-e-z.1055736

 

2012

14.05.2012 19:44 - Проф. Димитър Иванов: Икономическата политика на България продължава да е архаична

http://aidasv.blog.bg/novini/2012/05/14/prof-dimityr-ivanov-ikonomicheskata-politika-na-bylgariia-pr.953852

29.01.2012 13:17 - ОБЛАЦИТЕ НАД ГЪРЦИЯ СТАВАТ ВСЕ ПО-ТЪМНИ И ПО-НИСКИ, А ГРЕШКИТЕ НА ЕВРОПА – ВСЕ ПО-ЯСНИ - Dimitar M Ivanov

http://aidasv.blog.bg/novini/2012/01/29/oblacite-nad-gyrciia-stavat-vse-po-tymni-i-po-niski-a-greshk.891924

02.01.2012 22:31 - Проф. Д-р Димитър М. Иванов, макроикономист: В момента само действията на ЕЦБ спасяват Европа и еврозоната от разпад

http://aidasv.blog.bg/novini/2012/01/02/prof-d-r-dimityr-m-ivanov-makroikonomist-v-momenta-samo-deis.876118

 

2011

11.11.2011 20:13 - МОЕТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Финансовата криза в Европа и настъпващите събития

http://aidasv.blog.bg/drugi/2011/11/11/moeto-preduprejdenie-finansovata-kriza-v-evropa-i-nastypvash.849903

 

20.10.2011 17:47 - Димитър Иванов: Спестявайте, годините до 2020 ще бъдат много сложни

http://aidasv.blog.bg/novini/2011/10/20/dimityr-ivanov-spestiavaite-godinite-do-2020-shte-bydat-mnog.838706

 

22.09.2011 00:18 - Проф. Димитър Иванов -> КРИЗАТА В ЕВРОПА – В НОЩТА НА НЕИЗВЕСТНОСТИТЕ

http://aidasv.blog.bg/drugi/2011/09/22/prof-dimityr-ivanov-gt-krizata-v-evropa-v-noshtta-na-neizves.823903

 

14.09.2011 20:39 - Проф.Димитър Иванов -> ВРЕМЕТО БЕ ВЧЕРА, ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СПАСИТЕ ЖИВОТА СИ УТРЕ

http://aidasv.blog.bg/novini/2011/09/14/prof-dimityr-ivanov-gt-vremeto-be-vchera-opitaite-se-da-spas.819742

 

12.09.2011 23:53 - ДЪРЖА ДА ПОСЪВЕТВАМ ВСЕКИ ДА СЕ ПОДГОТВИ ЗА ИДВАЩИЯ УРАГАН НА ФИНАНСОВАТА КРИЗА В ЕВРОПА ..... Доминото се срутва!

http://aidasv.blog.bg/drugi/2011/09/12/dyrja-da-posyvetvam-vseki-da-se-podgotvi-za-idvashtiia-uraga.818817

             14.05.2011 23:20 - Проф. Димитър Иванов тръгна
         към изборите

http://aidasv.blog.bg/novini/2011/05/14/prof-dimityr-ivanov-trygna-kym-izborite.747254

 

2010

13.09.2010 16:03 - Писмо на проф.Димитър Иванов, адресирано до широк кръг симпатизанти... "В страната се провежда икономическа политика от типа на Чаушеску"

http://aidasv.blog.bg/novini/2010/09/13/pismo-na-prof-dimityr-ivanov-adresirano-do-shirok-kryg-simpa.604998





Тагове:   изявление,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022472
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779