Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 15:09 - Чилийски миньори излизат от премеждието променени завинаги
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1828 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 13.10.2010 15:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
13.10.2010 14:50 image

Спасените миньори ще бъдат следени от психолози поне шест месеца

Още по темата След 2 месеца под земята, първите чилийски миньори бяха спасени
От мината до град Копиапо в северната част на Чили беше спасен девети от 33-ата затрупани ...


След броени часове започват да вадят чилийските миньори
Около 4000 души, главно журналисти са очаквани при мината Сан Хосе в Чили за финалната ...


 етикети Чили
 

След преживяното изпитание да прекарат 69 дена почти 700 м под земята, от които 17 дена откъснати от света, някои от затрупаните чилийски миньори са по-силни, други по-слаби, но всички са променени завинаги, казаха психолози, цитирани от АФП.

Спасените миньори ще бъдат
следени от психолози поне шест месеца. Процесът обаче ще е под въздействието на всякакви фактори - като се започне от отношението с близките, премине се през интереса на медиите и се стигне до ефекта от внезапната известност, която без съмнение ще е временна. "Предишният им живот вече е приключил" - каза Енрике Чиа, психолог от чилийския Католически университет. Той е убеден, че миньорите са изправени пред голямото предизвикателство да се реадаптират, като посттравматичният период за тях е пълен с рискове.

"Когато условията ти за живот внезапно бъдат променени, трябва да се адаптираш отново и да откриеш какво ще ти помогне" да се справиш с това. "Човек, който се е изправил срещу смъртта, размисля за живота си . . . за това, което е постигнал, и което не е, в това също трябва да им бъде помогнато" - подчерта Маргарита Лубат, психолог от Университета на Чили. Затрупаните 33-ма миньори успяха забележително да контролират поведението си до излизането на повърхността. Опасността от увреждане на очите от контакта със слънчевата светлина, кожните проблеми, болните зъби за всичко това е помислено и се взимат мерки. Първите спасени миньори са хоспитализирани още
след излизането им. Те ще останат в болница 48 часа за задълбочени медицински прегледи.

Етапите на про
следяване "са договорени с тях, те не са каприз" - каза министърът на здравеопазването Хайме Манялич. "Някои от тях могат да кажат: чувствам се толкова добре, че искам да се прибера при семейството си", но подобен отказ ще постави под въпрос предвидените законови защитни мерки, възможностите за инвалидност, за пенсия, на които те имат право. Най-сложната част за управление е обкръжаващият свят.

"Семейството, навиците, действителността - всичко се е променило" - каза Енрике Чиа. Експертите от НАСА, които през септември пристигнаха като консултанти по операцията, предупредиха за ефекта от "тяхната голяма известност в страната, от натиска на медиите и обществото". "Медиите ще ги пре
следват. Мнозина от тях ще бъдат затрупани от предложения от телевизията, те дори могат да се изявят там. Това обаче ще продължи няколко месеца. До март вече всичко ще е в миналото" - каза Рене Риос, социолог от Католическия университет.

"Те ще осъзнаят, че известността има граници, че трябва да се възползват от нея,
след това да започнат нещо ново в живота си" - каза Енрике Чиа. Затова преживяване като тяхното "може да те направи както по-силен, така и по-слаб, но никога след него не си същият". Появява се рискът от бягство от действителността, като се посегне към алкохол или медикаменти. Усещайки заплахите на външния свят 33-мата затрупани миньори, които са от различни краища на страната, през последните дни от изолацията си изразиха желание да останат заедно, като излязат на повърхността. БТА

www.radar.bg/redirect.php



Тагове:   миньори,


Гласувай:
12



1. dolsineq - Това си е истинско чудо! Здраве и ...
13.10.2010 15:51
Това си е истинско чудо! Здраве и дълголетие за миньорите-герои! Зола описа подобно събитие в романа си "Жерминал". Невъзможно е да не се промени човек, живял 69 дена под земята?
цитирай
2. tili - Почти цяла нощ не спах
13.10.2010 16:03
и гледах като омагьосана как тези храбри мъже излизат на Горната земя... И плаках - не знам защо.
цитирай
3. elinora - да са живи и здрави!
13.10.2010 18:50
ужасно изпитание преживяха, но важното е, че са живи! всичко друго ще го преодолеят! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3023144
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779