Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2011 17:12 - Как да се определя минималната работна заплата ще е ясно на 15 септември <-> Обзор на колективното трудово договаряне в България през 2010 - И.П.И
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1493 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 28.08.2011 19:29


Предстои договарянето на минималните осигурителни прагове за 2012 година, каза пред програма "Хоризонт" на БНБ министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той уточни, ме до средата на септемврия трябва да се стигне до уточняване на методиката за определяне на размера на минималната работна заплата.

"Надявам, на базата на преговорите на синдикатите и на работодателите, да се стигне до изчистването на един общ механизъм за определянето на минималната работна заплата, който да го заложим и ние още през следващата година. Това е изключително важно и аз смятам, че както тази година, когато имаше ръст на производителността на труда и това беше повод да се увеличи минималната работна заплата, ако през следващата година има също ръст на производителността на труда, аз не виждам причина защо да не расте и тя", обясни социалният министър.

Основният приоритет оттук нататък ще бъде увеличаването на заетостта, посочи Тотю Младенов. Той допълни, че до 9-ти септември ще е ясно кой ще оглави Националния осигурителен институт.

От КНСБ обявиха, че в следващите дни ще е готов пакетът от искания за увеличаване на доходите. Единственият изход от кризата в сегашната ситуация може да бъде увеличаването на потребителското търсене, допълни вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Не бива да забравяме и факта, че цените на храните, които в България са основния пълнеж на потребителската кошница, защото не остава много какво друго да се сложи в нея, за последната година се твърди, че са поскъпнали с около 33%. Тоест всичките тези фактори, насложени един върху друг, със сигурност водят до извода, че нещо трябва да се направи в тая посока", подчерта Манолов.

Според председателя на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България Огнян Донев след изборите правителството трябва да изработи критериите и да се премине към преброяване на работодателските организации.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
290 лв. минимална заплати при по-висока производителност

Последна редакция: 26.08.2011, 15:52

Публикуване: 26.08.2011, 15:48

Автор: Money.bg

 

imageМинималната работна заплата може да стане 290 лева от следващата година, ако обаче има ръст на производителността на труда. Това каза в интервю пред БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Синдикатите и работодателите трябва до 15 септември, да договорят механизма за определянето на минималната работна заплата. Нека да стартират преговорите по браншове, отрасли и тогава ще стане ясна истинската картина и какви са перспективите за догодина, коментира министърът.

Младенов заяви, че главен приоритет за следващата година е да се потърсят финансови и икономически механизми, които да създават заетост.

$$$$$
Кой ще плати повишаването на минималната заплата

Последна редакция: 08.07.2011, 17:54

Публикуване: 08.07.2011, 17:52

Автор: Зорница Славова , Институт за пазарна икономика

 

След продължилия около две години дебат за размера на минималната работна заплата (МРЗ), вече беше решено тя да бъде повишена от 240 до 270 лева от първи септември тази година. Мнозина отчетоха решението като успех, но и доста започнаха да обмислят как ще се отрази това на интересите им. Проблемите дойдоха оттам, че редица плащания както от страна на публичния сектор, така и на бизнеса и гражданите са обвързани с минималната заплата и също ще трябва да се повишат. Такива са например:

* таксата за лекарки преглед (1% от МРЗ)
* цената за престой в болница (2% от МРЗ на ден)
* субсидията за партиите (5% от МРЗ за всеки глас)
* обезщетенията за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст (100% от МРЗ)
* помощта за майките-студентки (100% от МРЗ)
* стипендиите за даровити деца (50% от МРЗ за 12 месеца)
* добавката за деца с трайни увреждания (70% от МРЗ)
* заплатите на наетите по програмите и мерките за насърчаване на заетостта (100% от МРЗ) и много други.

Тотю Младенов мисли

Като за начало министърът на труда и социалната политика продължи с популистките си идеи и предложи таксата за лекарски преглед да остане равна на 2,40 лв., а не да достигне 2,70 лв. през септември. Срещу това решение възрази цялата лекарска гилдия, начело с министъра на здравеопазването.

Разбира се, всяка административно определена цена е груба и вредна намеса на пазара и тук няма да спорим кое е по-ненужно - изискването за минимална заплащане на труда или универсалната такса за преглед. По-важното е как едно ново решение предизвика нови искания в зависимост от интересите на различни групи. Аргументите и на двете страни са доста, но като цяло лекарите си искат по-високата такса, а Тотю Младенов държи да изглежда загрижен за хората. Целият спор се очаква да се реши до края на октомври, когато правителството, работодателите и синдикатите ще предложат кои свързани с МРЗ плащания евентуално да останат непроменени догодина.

Другите вдигания

Промяната на МРЗ ще засегне и доста голяма част от бизнеса, а това най-вероятно ще доведе до нови искания за изключения от правилото. Обзорът на колективното трудово договаряне в България, който ИПИ публикува през юни 2011 година, показа, че в доста сектори заплащането е пряко обвързано с МРЗ. Така, при повишаването на МРЗ, по силата на действащите колективни трудови договори ще се вдигнат и заплатите на:

* енергетиците (120% за нискоквалифицираните и 150% от МРЗ за всички останали)
* работещите в НЗОК (100% от МРЗ)
* транспортните синдикати (130% от МРЗ)
* горските работници и тези в дървепреработващата промишленост (100% от МРЗ)
* работниците и служителите в текстилната промишленост (110% от МРЗ)
* железничарите
* наетите в спортния тотализатор.

Сега се обсъжда и приемането на колективния трудов договор за 2011 г. в БДЖ, който предвижда минималното заплащане на наетите да е 160% от МРЗ за страната.

Опасното в случая е, че при все още затруднено положение на фирмите, изкуственото повишаване на заплащането на труда значително ще ощети голяма част от работниците. Това е особено валидно за най-ниско квалифицираната част от работната сила, а парадоксалното тук е че системата за административно определяне на минималното заплащане е замислена да работи в полза именно на тази група.

$$$$$

Няма икономически причини за увеличение на минималната работна заплата

Последна редакция: 20.06.2011, 15:44

Публикуване: 20.06.2011, 10:40

image

© АИКБ

Автор: Money.bg

Още по темата

Относно предлаганото от правителството увеличение на минималната заплата на 270 лв., позицията на Асоциацията на индустриалния капитал не се е променила, заяви за Агенция „Фокус", - председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Прогнозата за годината не се е подобрила, не е променена в по-добро, както в световен мащаб и план, така и за България, затова няма причини да се преразглежда минималната заплата. Това не е добре, както за бюджетния сектор, така и за икономиката, за реалния сектор. Няма икономически причини за увеличение на минималната работна заплата", заяви Велев.

„Беше планиран 3,6 % ръст на БВП, но както върви изпълнението към момента по-скоро ръстът ще бъде по-малък, въпреки увеличената инфлация. Ние нямаме преразглеждане на прогнозата за годината по посока нагоре. В същото време имаме преразглеждане на прогнозата в посока надолу за големите икономики в света - американската, някои европейски. Виждате какво става и в Еврозоната - отново се заговори за второ дъно на кризата. Има една несигурност, която не ни кара да бъдем оптимисти повече, отколкото, когато сме приемали този бюджет с тази минимална заплата", каза Велев.

Относно твърдението на синдикатите, че истинският праг на бедност в момента е 230 лв., а не обявеният 211 лева, Велев заяви: „Прагът на бедност е важна величина, но когато говорим за заплати, те не са социални помощи, те трябва да се изработят. Въпросът е дали сега се отказваме да пием горчивите лекарства, за да бъдем по-добре утре, в името на това да се почувстваме малко по-добре днес".

money.bg/news/id_45859351/%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D0%B4%D0%B0_%D1%81%D0%B5_%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F_%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%89%D0%B5_%D0%B5_%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_15_%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8
 
Обзор на колективното трудово договаряне в България през 2010 Автор: Милена Пешева / 24.06.2011 Резюме

Колективното трудово договаряне (КТД) е процес на преговори между синдикати и работодатели относно условията на работа, в резултат на които се подписва колективен трудов договор. В отделните страни в Европа съществуват големи различия в основните реквизити на договорите, но основните сфери на договаряне са работна заплата и условия за труд. В доста страни се дискутират също така социални придобивки, работно време, отпуски и други. Като цяло се наблюдава спад в интереса на частния сектор към КТД, за сметка на широка употреба на КТД в държавния сектор.

През 2010 г. в България са сключени 25 колективни трудови договора, но заедно със сключените през 2009 и действащи през 2010 г. 2-годишни договори, тези в сила през 2010 г. са общо 42. Очаквано, от тях преобладаващият брой (28) са в държавния сектор.

Като цяло, прегледът на действащите през 2010 КТД показва, че те не изпълняват ефективно функцията си по защита на работниците, а дори напротив - създават пречки и допълнителни разходи пред работодателите, които намаляват стимулите на работодателите за разкриването на нови работни места и предлагането на по-високи заплати. Примери за усложняващи дейността на работодателя клаузи могат да бъдат посочени в редица договори (виж стр. 11-13 от изследването).

Европейската практика по разпростиране на КТД върху всички предприятия в бранша, която от 2010 г. е факт и у нас, защитава интересите само на сключилите договора предприятия и вреди на всички останали, особено на малките и средни предприятия. При тях завишаване на разходите за заплати и други придобивки би могло да доведе и до фалит. Тази практика трябва да бъде прекратена. Всеки би могъл да сключва колективни трудови договори, но това трябва да бъде напълно доброволно, т.е. никоя фирма да не бъде принуждавана да се подчинява на подписани в нейния бранш договори. В колективното договаряне, особено в период на криза, е необходимо да се осигури гъвкавост на законодателството, да се даде начало на реформи и да се предостави възможност на бизнеса да избира най-добрите алтернативи за своето развитие.

 

Пълният текст на изследването е достъпен ТУК.

Прочетете повече на: http://ime.bg/bg/articles/obzor-na-kolektivnoto-trudovo-dogovaryane-v-bylgariya-prez-2010#ixzz1WL9mg74q



Тагове:   заплати,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022522
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779